Türkiye Büyük Millet Meclisi, yerel seçimlerin ardından yeniden yeniden çalışmalarına başlıyor. Meclisin gündemlerinden birisi de kripto para yasa tasarısı olacak. Türk kripto piyasası ve yatırımcılar, uzun süren çalışmaların ardından nasıl bir yasayla karşılaşacaklarını merakla bekliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce bazı ipuçları vermişti. Ancak, taslağın son hali hala belirsiz.
Kripto para tasarısı TBMM’ne geliyor!
Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, bütün dünyada ülkeler kripto sektörünü düzenleme altına almak için çalışmalar yürütüyor. Bunlardan birisi de kripto para dünyasında önemli bir yere sahip olan Türkiye’de devam ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TMBB), yerel seçimler ve Ramazan Bayramı nedeniyle verdiği aranın ardından çalışmalarına yeniden başlıyor. Meclisin önemli gündemlerinden birisi de hiç şüphesiz kripto para yasanı tasarısı olacak. Tasarı, 1,5 aylık aranın ardından açılan meclisin gündemine girecek.
Türkiye’de kripto para birimlerine olan ilgi bu alanda bir düzenleme ihtiyacını doğurdu. Bu yüzden, daha önce kripto ödemelerini yasaklayan düzenlemeler gündeme geldi. Bununla birlikte, tam olgunlaşmadığı için bu düzenlemeler askıda kaldı. Yeni yılda ise siyasetin gündeminde yerel seçimler vardı. Mart’taki seçimlerin ardından tasarı da raftan indi. Böylece, kripto para tasarısının TBMM’ye gelmesinin önünde bir engel kalmadı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek daha önce tasarının sunulması için seçim sonrası dönemi işaret etti. Dolayısıyla, bu hafta, tasarının diğer çeşitli tekliflerle birlikte meclise gelmesi bekleniyor.
Tasarı neler getirecek, neler götürecek?
Türkiye’de kripto para birimlerine ilişkin yasa tasarısı, özellikle vergilendirme konusunda yatırımcılar için endişe kaynağı oldu. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve yetkililerin açıklamaları Türk kripto yatırımcılarını endişelendirecek bir yönü olmadığı konusunda bazı açıklamalar yaptı. Yetkililer, amacın kripto para yatırımcılarını korumak olduğunu sık sık dile getirdi. Diğer tarafta, verginin şimdilik öncelik olmadığı konusunda güvenceler verdiler.
Bununla birlikte, kara para aklamayla mücadele ön planda olacak. Bu bağlamda, sıkı KYC (Müşterini Tanı) süreçleri ve kriterleri devreye girecek. Dolayısıyla, hedeflerden birisi kripto transferlerini bankalardaki EFT’lere benzer hale getirmek olacak. Ayrıca, Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen borsaların bir ofis kurmaları da masada. İlave olarak, bir çok ülkede gündeme gelen kripto borsalarının lisans meselesi var. Bu da Sermaye Piyasası Kurulu’nu (SPK) sektör için ana düzenleyici kurum haline getirecek. Diğer yandan, yatırımcılar için yüksek riskli olan kaldıraçlı işlemlere yasak gündemde. Öyle görünüyor ki Bitcoin ATM’lerine de bu mevzuat kapsamında elveda diyeceğiz.