Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı enflasyon verisini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mart ayında bir önceki aya göre yüzde 3.16, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 15.06, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 68.50 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 57.50 arttı.
Aylık bazda ocakta yüzde 6.70, şubatta yüzde 4.53 artan TÜFE’nin martta yüzde 3.16’ya gerilemesini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek şunları kaydetti: “Aylık enflasyon öngörümüz doğrultusunda mart ayında geriledi. Para politikasındaki ilave sıkılaşma talepteki dengelenmeye önemli katkı sağlarken dış finansman imkanlarının daha da artması makro finansal istikrarı güçlendirecektir. Deprem hariç harcama kontrolüyle sıkılaşacak maliye politikası ile birlikte tüm bu gelişmeler enflasyon beklentilerinin çıpalanmasını sağlayacak ve dezenflasyon sürecini destekleyecektir. Birincil önceliğimiz olan fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız.”
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında da, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında hayata geçirilen yapısal reformlar ele alınırken, “Enflasyonu kalıcı olarak düşürmeye yönelik güçlü politikaları uygulamaya devam ediyoruz. Para politikasındaki sıkı duruşun ihtiyatlı maliye politikası ile desteklenmesi neticesinde yılın ikinci yarısında yıllık enflasyonda belirgin bir gerileme beklenmektedir” mesajı verildi.
Eğitimde hızlı artış
Aylık bazda ana harcama gruplarından dördü TÜFE’nin gerisinde kalırken sekizindeki artış TÜFE’yi aştı. Alkollü içecekler ve tütün yüzde 0.02 ile aylıkta fiyatların düştüğü tek ana harcama grubu oldu. Eğitim ise aylıkta yüzde 13.08, yıllıkta yüzde 104.07 artışla fiyatların en hızlı yükseldiği ana harcama grubu olarak dikkat çekti. Yıllık bazda 7 ana harcama grubu TÜFE’nin yüzde 68.50’lik oranının gerisinde kalırken fiyatların en az arttığı ana harcama grubu yüzde 50.10 ile giyim ve ayakkabı oldu.
Geniş kitlelerin tüketiminde önemli yer tutan gıda ve alkolsüz içecekler fiyatları hem aylık hem de yıllık bazda TÜFE’nin üzerinde gerçekleşti. Bu oran aylıkta yüzde 3.40, yıllıkta yüzde 70.41 oldu. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, şubata göre yüzde 3.14, aralık ayına göre yüzde 14.86, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71.89 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 62.61 olarak gerçekleşti.
Üretici fiyatlarına enerji freni
TÜİK dün mart ayı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nin Yİ-ÜFE şubata göre yüzde 3.29, aralık ayına göre yüzde 11.59, 2022 Mart’a göre yüzde 51.47 ve 12 aylık ortalamalara göre de 45.28 arttığını açıkladı. Yıllık bazda sanayinin dört ana sektöründen elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında fiyatlar yüzde 18.92 düşerken, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 71.19, imalatta yüzde 58.92 ve su temininde yüzde 66.23 arttı.