Kriz bayram tatlılarını da vurdu, vatandaş kırık cevize yöneldi

Elazığ’da esnaf, alım gücü düşen vatandaşın alışveriş yapamadığını, bu nedenle satışların olmaması nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Elazığ’da Tarihi Kapalı Çarşı’da uzun yıllardır esnaflık yapan Ahmet Gül, bayram öncesi işlerin durgun olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“30-35 yıldır kapalı çarşıda esnaflık yapıyorum. İlk defa böyle bir bayram öncesi yaşıyorum, Ramazan görüyorum. İşlerimiz çok düşük. Bu pandemi döneminde bile işlerimiz bu şartlara göre daha iyiydi. Millette para yok. Alışveriş yapamıyorlar. Yaşlılar, amcalar, emekliler dışarda gitmişler 2 bin lira promosyon alacaklar. Sabahtan akşama kadar bankalarda bekliyorlar ki 2 bin lira fark alsınlar. Yani yok. Olmayınca işler de olmuyor. Fiyatlar yüksek, alım gücü düşük. 100 liraya sattığımız bir ürün geçen sene 50 liraydı. O yüzden vatandaşın alım gücü yok. Para yok vatandaşta. Geçen yıl işlerimiz daha iyiydi. İşlerimiz yüzde 40 oranında düştü.”

“İNSANLAR CEVİZ ALAMIYOR, KIRIK CEVİZE YÖNELİYOR”

Yaşadıkları en kötü bayram döneminin bu yıl olduğunu vurgulayan esnaf Bilal Yıldırım ise şöyle konuştu:

“Ben kendim 23-24 yıldır buradayım. En kötü bayram dönemindeyiz. Bayrama 3-4 gün var daha. Yani bu zamanlarda eskiden oturamazdık. Oturup röportaj veremezdim size. Şu anda kalabalık görünse de milletin eli boş. Alışveriş yok. Cevizin kilosu 300-400’e dayanmış. Hurma da öyle, kilosu 600-650 lira. 650’ye kimsenin gücü yetmiyor. Bu sene hurma satamadık. Şeker satmıyorum. Ama ceviz pahalı, hurma pahalı satamadık. İnsanların alım gücü düştü. Fiyatlar da çok yüksek. İnsanlar 600-650 liraya kimse gelip hurma alamıyor. Ceviz de pahalı. Daha çok kırık cevize yöneliyorlar. 200-250 lira olan. Onunla tatlılarını açıp idare edecekler bayramda.”

“HER YIL BİR ÖNCEKİ YILI ARATIYOR”

Her yılın bir önceki yılı arattığını ifade eden bir esnaf da, insanların alım gücünün olmadığını belirterek, şunları dile getirdi:

“Gerçekten esnaf olarak bitmiş durumdayız. Pahalılık olsun, ekonomi olsun. İnsanların alım gücü yok denecek kadar az. Önceden kapalı çarşıda bayram denince, bayramı boşverin ramazan denince burada geçişte bile sıkıntı yaşıyorduk. Çok kalabalıktı. İnsanların talebi çoktu. Alım gücü vardı. Kıyaslarsak bayram heyecanı bitmiş. Bayram alışverişi yapacak güçleri yok denecek derecede. İnsanların alım gücü yok. 3-4 kişilik bir aileden örnek verelim. Asgari ücretle geçinmeye çalışan bir aile evi de kiraysa bir de çocukları okuyorsa. İstiyor bir şeyler almak. Ama alamıyor. Çünkü para yok. 17 bin lira asgari ücret. Ev kirası bugün olmuş 10 bin lira. 7 bin lira ile geçinsin mi, ihtiyaçlarına mı harcasın yoksa çocuğunun okul masrafını mı karşılasın. Gerçekten çok zor. Her sene bir önceki yılı aratıyor. Geçen sene bu seneden daha iyiydi. Bir önceki yıl geçen yıldan daha iyiydi.”

Esnaf Abdurrahman Ersöz şu şekilde konuştu:

“Bayrama 3-4 gün kalmasına rağmen herhangi bir bayram yoğunluğu yok. Geçen yıl 10 kilo şeker alan 2 kiloya düşmüş. geçen yıllarda bayrama bir hafta 10 gün kala biz un doldururduk. 50 torba, 100 torba bayrama 3-5 gün kala biterdi. Şu an 5 – 10 tane aldık .Yine de satılmadı. Şu an önceki yıllarla kıyasladığımız zaman yüzde 100’den daha düşük. Fiyatlar yüksek. Alım gücünün de bu kadar düşmemesi lazım. 10 alan 2’ye düşürmüş. Yüzde 500 den fazla bir düşüş. Bir de bayrama 3 gün kalmasına rağmen bayram yoğunluğu yok.”

Kaynak: ANKA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir